13.12.16

Кокосов кекс

Кисело-тръпчивата мътеница ще обогати вкуса на тази рецепта за ароматен и много вкусен кекс с кокос.  

 


                                  време за подготовка : 30 мин
                            време за готвене : 60 мин 
                                   порции :  8-10

170 г меко краве масло
260 г (2 ч. ч. ) брашно
1 и 1/2 ч. л. бакпулвер
1/2 ч. л. сол
250 г захар
1 ч. л. ванилова есенция
3 яйца с размер L
250 г (1 ч. ч. ) мътеница (суроватка)
150 г (1 и 1/4 ч. ч.) кокосови стърготини

ГЛАЗУРА

2 с. л. мътеница
30 г (1/4 ч. ч.) кокосови стърготини
250 г (1 ч. ч.) пудра захар

Фурната се загрява на 180 С .
Кокосовите стърготини се изсипват в тава и се разстилат на един ред, след което се запичат до златист цвят за около 5-10 минути (следи се да не прегорят).
Огнеупорна, правоъгълна тава за кекс (22 х 11 см ) се намаслява и поръсва с брашно.
В купа се смесват брашното, бакпулвера и солта.
В друга по голяма купа с помощта на миксер на средна скорост се разбиват маслото със захарта до получаване на пухкава, кремообразна смес (това ще отнеме около 8-10 минути).
Прибавят се ваниловата есенция, едно по едно яйцата, като след всяко яйце сместа се разбива добре.
Брашното и мътеницата се прибавят на порции (3 пъти) като се редуват, а тестото се разбърква с миксер на ниска скорост.
Накрая се изсипват 150 г (1 и 1/4 ч. ч.) от запечените кокосови стърготини и всичко се разбърква с шпатула.
Тестото за кекса се изсипва в подготвената тава.
Кокосовият кекс се пече 60 минути.
Оставя се да изстине в тава около 60 минути, след което се изважда.
По желание се глазира (рецептата за глазура следва).

ГЛАЗУРА

Пудрата захар се смесва с допълнителните 2 с. л. мътеница до еднородна смес.
Приготвената глазура се изсипва върху охладения кокосов кекс и се поръсва с 30 г (1/4 ч. ч.) кокосови стърготини.

** Адаптирано от Martha Stewart Cocоnut-Buttelmilk Pound Cake
*** Кисело-тръпчивата мътеница ще обогати вкуса на тази рецепта за ароматен и много вкусен кекс с кокос. 

**** Ако не обичате глазурите (като мен :-) ) можете просто да поръсите готовия кекс с пудра захар като завършек. 




Няма коментари: